Een kijkje buiten...

Monument van Herinnering

Op ons kerkplein bevindt zich een zeer bijzonder monument. Dit monument is geen herdenkings-
monument maar een monument van herinnering. Het wil iedereen herinneren aan de velen die als kind slachtoffer werden van seksueel misbruik, binnen en buiten de kerk.

De geloofsgemeenschap "Onze Lieve Vrouw" heeft het initiatief tot dit monument genomen om het grote stilzwijgen over de vele misbruikschandalen in de katholieke kerk te doorbreken en zo recht te doen aan alle slachtoffers van toen, van nu en van straks.

Onze kerk was de eerste in Nederland die tot een dergelijk initiatief kwam.

Het monument is bedoeld voor alle seksueel misbruikte kinderen, binnen de katholieke kerk Ún daarbuiten. Zij voelen allemaal dezelfde pijn en voelen zich van God en iedereen verlaten. Daarom hebben ze recht op erkenning. Deze gruwel mag niet meer gebeuren.

De maker van het monument is de Ootmarsumse glaskunstenaar Frans Houben. Frans Houben is zelf slachtoffer van seksueel misbruik. Zijn jeugd heeft hij doorgebracht In een katholiek jongensinternaat, waar hij het fysiek en psychisch misbruik aan den lijve ondervond. Hij heeft dit indringend beschreven in zijn boek "NR. 21". Na veel worstelen en pijn heeft hij het hem aangedane een plek in zijn leven kunnen geven. Hij wil blijven geloven in het goede van de mens en de kracht van de vergeving. Het maken van dit monument was voor hem een soort van erkenning en bevrijding.

De onthulling vond plaats op 9 april 2012, tweede paasdag, door Frans Houben, pastoor Smits en kardinaal Eijk.

Moge het monument allereerst de slachtoffers tot steun zijn
door de erkenning van het hen aangedane leed. En moge het een aansporing aan kerk Ún samenleving zijn om alle seksueel misbruikte kinderen van vroeger, nu en (helaas ook) straks
onze aandacht, begrip en bemoediging te geven.

Dat het monument mensen raakt, bleek al de volgende dag uit de bloemen die er bij waren gezet.

SMK-monument

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting