"Beste mensen!" deze week

Beste mensen!

Citaat van de pastor

Deze week is het 60 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Het kamp in Polen waar meer dan een miljoen mensen zijn gemarteld en vermoord. Ik ben er een keer geweest met een groep mensen uit onze geloofsgemeenschap en daarvoor een keer in mijn eentje.

Ook in de grootste nood is elke mens geborgen in God

Vooral toen ik er alleen was kwam de ellende van al die mensen op me af. In Auschwitz zelf waar 20.000 mensen opgesloten waren. Maar nog meer in Birkenau dat 3 kilometer er vanaf ligt en waar soms wel 100.000 mensen in vieze enge barakken verbleven.

Ik heb er bijna een dag rondgelopen en vooral het grootschalige van de vernietiging van mensen trof me. Bijna als in een fabriek werden daar de mensen vermoord en vergast en daarna verbrand in crematoria en op brandstapels. Daar sta je dan bij zon gaskamer en je weet: hier zijn honderdduizenden medemensen de dood ingedreven. Hoe kan het toch dat mensen elkaar dit aandoen?

Auschwitz
Auschwitz

We hebben de laatste weken steeds weer gehoord over grote aantallen doden na de watervloed in Azie. Maar daar kan niemand iets aan doen want het is een natuurramp. Maar al die miljoenen in de concentratiekampen zijn willens en wetens door medemensen gemarteld en gedood. Door mensen zoals ik er ook eentje ben. En dan komt het heel dicht bij mezelf.

Zo ging er van alles in me om toen ik door dat onmetelijke kamp liep. Vooral dat grote onverklaarbare kwaad dat in mensen kan schuilen om bewust zoveel mensen te kwellen. En dan te horen dat het door mensen aangedaan werd die s avonds als eerzame huisvaders met hun kinderen speelden. En ik was dankbaar dat ik gespaard gebleven was om aan zoiets vreselijks mee te doen maar tegelijk dacht ik ook: ik heb ook wel eens mensen pijn gedaan door mijn houding of mijn woorden. En ik voelde me geroepen om tegenover die zee van ellende en dood mee te helpen aan een wereld waar mensen in liefde, vergeving en begrip met elkaar kunnen leven.

Ten slotte...

Dit weekend horen we in de kerk hoe Jezus er van overtuigd is dat ook in de grootste nood elke mens geborgen is in God. Ook als medemensen je beschimpen, vervolgen en pijn doen. Ik wens je toe dat je dat mag ervaren als je zelf zoiets meemaakt. Die sterkte wens ik je ook toe als je ziek bent en tegenslag ondervindt.

Citaat uit "Beste mensen!" van 27 januari 2005 van pastor van Hal (+ 19 mei 2009)

Begin

Laatst gewijzigd: 21-02-2016